Wednesday, 3 December 2014

Resepi Kimchi





Kimchi!!!! Apa itu kimchi?
Kimchi ialah sayuran yang diperam. Kebiasaannya, bahan utama kimchi adalah kobis china (Napa cabbage). Kimchi ni sangat-sangat famous di South Korea. Dorang makan kimchi ni dari pagi sampai la ke malam, maknanya bukan makan tak berhenti ye. Tapi setiap meal dorang mesti ada kimchi, lebih kurang macam wajib la.

Kalau korang peminat tegar artis Korea, confrim korang tau. Especially, peminat Running Man, sebab kadang-kadang dorang ada mission makan-makan la, masak-masak pun ada, and ada satu episode yang dorang buat kimchi ni, [ep:123 'Kimchi War']. Tapi takde la dorang tunjuk detail macam rancangan masakan tu.





Ok. Berbalik pada kimchi tadi. Kimchi yang dah diperam, rasanya masam. Bergantung berapa lama korang peram la, lagi lama lagi masam. Dah nama pun peram what, sure la masam ye tak. Tapi kalau dah tekak melayu, macam aku ni, memang agak susah nak terima pada mulanya. Tapi lama-lama, okey je. Dah biasa dengan sambal belacan kan, cuba pelbagaikan masakannya. Insyallah, boleh.

Pada sape-sape yang nak buat kimchi ni, korang jangan terkejut lak. Kimchi ni memang de satu bau yang kurang mesra. Baunya, ya ampun, memang menyegat hidung. So, masa buat kimchi tu jangan la gatal-gatal letak halia & sos ikan banyak sangat. Memang betul bau menyengat tu masih ada, at least kurang sikit la. Serious, bukan rekaan semata-mata.

Benda macam ni penah jadi kat aku, masa first aku try buat kimchi. Time tu bangga je campak-campak bahan tak ikut sukatan. Cukup masa aku buka kimchi tu, nyaris pengsan. hahaha. Bau je rasa nak termuntah, belum rasa lagi. Mak and abang aku bising je, sebab bau yang meloyakan satu hal, membazir pulak tu. Tabahkan je la telinga ni, dengar dorang bising. Kononnya like a pro. Tapi tak berputus asa tu yang penting. Bak kata orang, belajar dari pengalaman ye tak. Orang la yang kata, aku sampaikan je.


Kimchi
Recipe by : maangchi


  • 900g    kobis china (napa cabbage)
  • 30g        garam
  • 1/2cup   air
  • 2tsp       tepung pulut
  • 2tsp       brown sugar/ gula biasa
  • 15g        lobak merah - potong mancis
  • 15g        lobak putih - potong mancis
  • 2btg       daun bawang - potong mancis
  • 2tbsp     bawang putih - kisar
  • 1/2tsp    halia - kisar
  • 2tbsp     bawang holland - kisar
  • 1tbsb     sos ikan / shrimp paste (a.k.a : cencaluk)
  • 30g        chili flakes

Trim daun kobis yang layu dan rosak.
Kemudian belah 2, then belah 2 lagi. Maknanya 4 bahagian la.
Cuci bersih setiap layer kobis, agar tak ada kotoran yang tertinggal. Toskan.
Taburkan garam pada setiap layer, terutamanya di bahagia pangkal, kerana bahagian pangkal agak tebal.
Biarkan selama 2 jam, serta dibalik-balik setiap 30 minit.
Selepas 2 jam, kobis tersebut dicuci bersih-bersih setiap layer dan perah, macam perah baju. ulang 3 kali.




Sementara menunggu kobis layu. Masakkan porridge untuk buat paste kimchi.
Campurkan tepung pulut dan air dalam satu periuk.
Masak dengan api sederhana selama 10minit @ sehingga timbul buih.
Tambahkan gula, kacau hingga larut dan sejukkan.

Dalam satu mangkuk besar, masukkan porridge, sos ikan, chili flakes, dan bahan kisar. Gaul sekata.
Tambahkan sayur yang dipotong mancis dan gaul lagi.

Lumurkan bahan paste pada kobis tadi. Pastikan setiap helai dilumur.
Masukkan dalam bekas kedap udara dan tutup. 
Biarkan pada suhu bilik selama 2 hari. 
Selapas 2 hari baru la dimasukkan ke dalam peti sejuk, untuk melambatkan proses penapaian.


Kimchi ni disimpan dalam tempayan.





9 comments:

  1. wah, simpan dalam tempayan nampak lagi menyedapkan! sy pernah try buat, tp kobis tak layu sangat, terus jadi crunchy2

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xpe, yang penting dah mencuba. Mungkin kurang garam, cuba perap dengan garam lama sikit, sebab daun kobiskan agak tebal.

      Delete
  2. ohhh, garam tu la yg layukan kobis ea? aha, mungkin jugak lah sbb tak letak sangat garam pun. T_T thank you!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, dik. Jgn putus asa, cuba lagi. =)

      Delete
  3. yea~! tq 4 da resipi..mmg nak cuba sbb sedap sgt ritu mkn yg segera dengan bihun sup..mmg umphh!

    ReplyDelete
  4. tak pernah makan atau buat kimchi! tq for the recipe. Mana tau tetiba mengidam kimchi boleh cuba buat sendiri.

    supermakwannabe,
    http://supermakwannabe.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. paling lama laa kan...berapa jangka masa expired date utk kimchi ni?

    ReplyDelete
  6. Kalau mcm kat korea lebih kurang 1 tahun. Depend pada cara kita simpan. Kalau simpan dalam peti sejuk, lg lama la boleh simpan.

    ReplyDelete